Úti patika
Házipatika összeállítása - részletes útmutató


Úti patika


Utazás, nyaralás alkalmával az útipoggyász összeállitásakor ne felejtsünk el a váratlan eseményekre is felkészülni. Rövid cikkünkben összefoglaljuk azokat a szereket, eszközöket, amelyeket célszerû magunkkal vinni a nyaralásra, akár a határokon belüli, akár külföld a cél.
 Mielõtt a részleteket kezdenénk sorolni, még idejében szólunk: senki ne induljon külföldre megfelelõ biztosítás nélkül! Még a környezõ országokban is elõfordulhatnak olyan események, amelyek a hazautazást akadályozzák (baleset, súlyosabb betegség), s a szükséges kórházi ellátás bizony tetemes összegre rúghat.

1.    Kötszerek
Legyen a csomagban fertõtlenítõ (pl. jód tartalmú oldat) és megfelelõ kötszer, mind a kisebb sérülések, mind a nagyobb vérzések gyors ellátására. Praktikusak a gyorstapaszok, melyek gyakran a vizet is állják. A gyerekekre számítva ebbõl bõven pakoljunk! Ne feledkezzünk meg az apróbb sérülések, horzsolások ápolásáról sem, legyenek nálunk fertõtlenítésre, sebkezelésre alkalmas készítmények is.
Akik kocsival utaznak, mindent találnak a segélycsomagban , de indulás elõtt célszerû ellenõrizni, hátha már valaki használt belõle. Nem kötszer, hanem a higiéné eszköze az eldobható, papírból készült vécéülõkefedõ, amely különösen azokon a helyeken fontos, ahol nem a szállodai szobában vagy más, megbízható helyen kell a vécét használni. Ugyancsak érdemes az útra eldobható papírtörülközõt vinni magunkkal. Hasznos útitárs a fertõtlenítõ hatású folyékony szappan is.

2.    Gyógyszerek
Ne csomagoljunk be egy egész patikát, de apróságok hasznosak lesznek. Elsõsorban olyan szereket vigyünk, amelyeket magunk is tudunk használni, orvosi segítség nélkül is. (A táborozó gyerekek pedig olyat, amit felnõtt nélkül is!) A láz gyakran jelentkezik a gyerekeken, s szerencsére leginkább ahogy jött, el is múlik. Egy-két napon belül általában nem szükséges antibiotikum, de 38 fok felett már lázcsillapító szükséges. A fájdalmak is akkor törnek ránk, amikor legkevésbé szeretnénk: jó, ha van a csomagban fájdalomcsillapító (legtöbbjük általában a lázat is csökkenti). Hányinger nem csak a buszon, a repülõn jelentkezhet, hanem az ismeretlen ételektõl is. Vigyünk tehát magunkkal olyan gyógyszert, amely az emésztésünket segíti. Nem az a gond általában, hogy rossz volt az étel, hanem az, hogy a szervezetünk számára szokatlan, nem készültünk fel az emésztésére. Magát a hányingert csökkentõ szerek is léteznek, de jó tudni, hogy egy részüket gyerekek nem kaphatják.
A hasmenés nemcsak azért kellemetlen, mert akkor jön rá az emberre, amikor nem várja, hanem az általa okozott gyengeség miatt is. Ezt azoknak az anyagoknak az elvesztése okozza, amelyek egyébként az étkezéssel pótlódnak. A rehidráló sónak vagy poroknak ilyenkor nagy hasznát vehetjük, különösen, ha elegendõ folyadékot is iszunk mellé.
A másik véglet sem jó, a székrekedésre hajlamosak gondoskodjanak a segítségrõl: két nap után célszerû könnyíteni magunkon. Legyen hozzá megfelelõ kúp vagy tabletta.
Antibiotikumot felesleges magunkkal vinnünk, orvosi kontroll nélkül veszélyes lehet.

3.    Külsõleg
A Legtöbbször a nappal és a szúnyogokkal van a baj. A leégést megelõzni könnyebb, mint az égést kezelni. Ha már megtörtént a baj, a hûtés és a bõr táplálása a fontos. Különösen a picinyeknél kell vigyázni, mert náluk a leégés mind a fertõzõdés, mind pedig a nagymértékû folyadékvesztés miatt kritikus lehet.
Ha csak egy-két szúnyogcsípést szereztünk, a hagyományos, vény nélkül kapható kenõcsökkel segíthetünk. Nem szabad azonban ezeket nagy felületen használni, ilyenkor a cinktartalmú rázókeverékeket jobb választani. A gyerekeket napjában többször is "bemeszelhetjük" velük.
Ha kullancsveszélyes helyre megyünk, a kullancscsipeszt ne hagyjuk otthon. Ezzel a legegyszerûbb és a legalkalmasabb is eltávolítani a napjainkban egyre veszélyesebb élõsködõt.
A napsütés hatására gyakran fellobban a meglévõ herpesz, célszerû tehát magunkkal vinni az erre egyébként is használt kenõcsöt, tablettát.
Ne maradjanak otthon az állandóan szedett gyógyszerek sem: ha szükséges, indokolt esetben (pl. hosszabb nyaralás, külföldi út miatt) lehetõség van egyszerre nagyobb mennyiségû orvosság kiváltására is, ennek igazolását azonban nemcsak a patikában, hanem a határállomáson is kérhetik.
Mint gyakorló háziorvos, annak örülök a legjobban, ha az utazásra készülõ betegeim tanácsot kérnek tõlem, s együtt állítjuk össze a legcélszerûbb gyógyszercsomagot. Nemcsak az úti célt vesszük figyelembe, hanem az idõtartamot, a családban ismert betegségeket, allergiákat is.


Szerző: Dr. Füredi Gyula